VVD trekt steun voor AZC Cranendonck in

In december 2020 heeft VVD Cranendonck vragen gesteld aan het College van B&W om duidelijkheid te krijgen over de afspraken die gemaakt zijn met het COA over het AZC in Cranendonck. Dinsdag heeft de VVD de beantwoording van de vragen ontvangen en heeft de fractie besloten om op basis van de antwoorden verdere steun voor het AZC Cranendonck in deze vorm in te trekken.

Op basis van onduidelijkheden heeft de VVD-fractie vragen gesteld aan het College van B&W om samen met het COA deze onduidelijkheid weg te nemen. De onduidelijkheden gaan voornamelijk over de ingangsdatum, de duur en de opzegbaarheid van de bestuursovereenkomst die in februari 2018 ondertekend is. Fractievoorzitter Jordy Drieman wilde namens de VVD-fractie graag meer duidelijkheid, openheid van zaken en zeker weten dat de gemeenteraad zelf aan zet is én blijft.

Na het bestuderen van de beantwoording van het College van B&W komen we als VVD-fractie helaas tot de conclusie dat de huidige bestuursovereenkomst, aangevuld met de samenwerkingsovereenkomst te weinig ruimte biedt om als raad te blijven sturen. We willen als raad aan zet blijven en zien onvoldoende mogelijkheden nu blijkt dat de bestuursovereenkomst niet automatisch eindigt na de afgesproken periode van 10 jaar en de evaluatiepunten niet helder genoeg geformuleerd zijn, zodat we in 2027 op basis van een evaluatie kunnen stoppen met het AZC. Ondanks dat het College van B&W correct uitvoert wat de gemeenteraad in het verleden besloten heeft, was het nooit onze bedoeling dat we het contract met het COA niet in 2028 konden beëindigen. Daarom kiezen we nu als VVD-fractie voor de enige mogelijkheid die ons nog rest, het niet vaststellen van een nieuw bestemmingsplan. Dit zorgt ervoor dat de gemeente per 01 juli 2024 zonder juridische consequenties onder de overeenkomst uit kan komen. De tijdelijke ontheffing om op het kazerneterrein asielzoekers op te vangen, loopt dan af.

We vinden het vervelend dat we tot deze conclusie moeten komen, want we willen als VVD Cranendonck absoluut opvang bieden voor asielzoekers die hun thuisland ontvlucht zijn. We hebben als gemeente een rijke historie met het opvangen van vluchtelingen, maar helaas is de huidige basis flinterdun en kunnen we onder deze omstandigheden niet verder. De Rijksoverheid zal er samen met het COA voor moeten zorgen dat we gemeenteraad de ruimte krijgen om bij te sturen waar mogelijk. Deze mogelijkheid ontbreekt nu. Het COA biedt geen ruimte om de bestuursovereenkomst aan te passen, de landelijke overheid biedt geen oplossing voor het veiligheidsvraagstuk in onze kernen en hoe hard we er ook ons best voor gedaan hebben achter de schermen, is het ons helaas niet gelukt om echte veranderingen voor elkaar te krijgen. We trekken als VVD-fractie hier dan ook de streep.