AZC

Bijna iedere week zijn er incidenten in Cranendonck die direct verbonden zijn aan de aanwezigheid van het AZC binnen onze gemeente. Verbale en non-verbale intimidatie, winkel- en fietsdiefstallen, geweldsincidenten en steekpartijen. De situatie is verslechterd, ondanks alle maatregelen. Het geduld is op, de lokale VVD wil dat het AZC sluit.

ACTIEPUNTEN:

  • Wij houden vast aan ons stand­ punt om NIET in te stemmen met de bestemmings­planwijziging
  • We zetten alles op alles om het AZC eerder dan 1 juli 2024 te sluiten

Veilige haven voor iedereen

Wij vinden dat voor iedereen die in het thuisland geen veilige haven meer heeft er een veilige plek moet zijn. Humanitaire ondersteuning en het geven van asiel is dan ook een verantwoordelijkheid die wij niet uit de weg zijn gegaan. Maar dat betekent niet dat de Cranendonckers hiervoor elke prijs moeten betalen.

We zijn de overlast en de onveiligheid zat!

De afgelopen jaren is het straatbeeld door de instroom van asiel­ zoekers veranderd. De toestroom van ‘veilige landers’, de groep die geen uitzicht heeft op een verblijf in Nederland, is zorgwekkend en de grote aantallen zorgen er voor dat ons asielsysteem overvraagd wordt.

Asielzoekers verblijven steeds langer in het AZC Cranendonck, mensen zonder uitzicht op asiel (‘veilige landers’) dus ook. Er ontstaat verveling, irritatie, ruzie en geweld. Zowel op het AZC als in de kernen van Maarheeze en Budel neemt de overlast toe. Er is een toename van criminaliteit en geweld tegen inwoners, maar ook tegen handhavers in bus en trein. VVD Cranendonck is dit zat!

Binnen de poorten van het AZC zijn er steeds vaker incidenten: ruzie, geweld, steekpartijen. Het COA krijgt het niet onder controle. Hierdoor moet de politie assisteren en ingrijpen. Dit vergt zoveel veel politiecapaciteit dat de politie zich niet kan bezighouden met andere incidenten in Cranendonck. Vanuit Den Haag komt er geen oplossing voor onze problemen.

Ondertussen wordt binnen onze gemeente vanuit openbare orde en veiligheid alles op alles gezet om een rustige, veilige woon­ en leefomgeving te realiseren. In de praktijk blijken deze inspanningen gewoon niet voldoende te helpen. De gemeenteraad en het College van B&W hebben te weinig grip en invloed op deze situatie en de bevoegdheden van de burgemeester reiken niet ver genoeg.

Waar staan we nu?

Op dit moment is het via een tijdelijke vergunning mogelijk om tot 1 juli 2024 het AZC te huisvesten. Daarna moet het bestemmings­plan definitief aangepast zijn anders is er geen AZC meer mogelijk. Dat bleek uit antwoorden op vragen die wij in januari 2021 hebben gesteld. Wij hebben daarop aangegeven dat wij niet instemmen met een wijziging van het bestemmingsplan om de toekomstige huisves­ting van dit AZC op het Nassau­-Dietz terrein voort te zetten. Dit standpunt zal VVD Cranendonck niet wijzigen.

Waar zetten we op in?

VVD Cranendonck wil dat het AZC eerder gesloten wordt dan op 1 juli 2024. We zetten daarom alles op alles om dit voor elkaar te krijgen.