Wonen

Het wordt zo langzamerhand in Cranendonck ondoenlijk om een geschikt en betaalbaar huis te vinden. Daar heeft VVD Cranendonck een duidelijke oplossing voor: bouwen, bouwen, bouwen. Daar ligt de prioriteit!

ACTIEPUNTEN:

  • Bouwen, bouwen, bouwen
  • We bouwen voor jongeren en senioren teneinde doorstroming te bevorderen
  • We geven eigen inwoners voorrang om in Cranendonck te kunnen blijven wonen
  • We vertalen de landelijke plannen naar lokaal initiatief

In de afgelopen periode hebben we als VVD Cranendonck in ieder geval gezorgd dat we de ruimte hebben om grond aan te kopen indien dit noodzakelijk is. We hebben verschillende moties en amendementen ingediend en aangenomen om aan de slag te gaan met een uitbreidingslocatie (lees: nieuwe wijk) in plaats van enkel de focus te hebben op inbreidingslocaties (lees: enkele woningen in het bestaande straatbeeld).

Starters en doorstroming

Voor starters is het extra moeilijk om een huis te kopen. Wij willen daarom vooral voor jongeren snel meer woningen realiseren. Daarnaast willen we dat er woningen vrijkomen voor een betere doorstroming. Vooral ouderen willen en kunnen vaak langer zelfstandig wonen. Wanneer er meer seniorenwoningen komen is de doorstroom van families met kinderen naar eengezinswoningen ook beter en sneller te realiseren. Met de focus op jongeren en senioren willen we bewerkstelligen dat hiermee beweging komt in de andere woonsegmenten en dat iedere Cranendoncker zijn (koop-)woning vindt in de dorpen van onze gemeente.

Anders bouwen

De lokale VVD bevordert graag meer verschillende vormen van woningrealisatie en bewoning in onze gemeente. Denk hierbij aan initiatieven als een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) -­ een constructie die ervoor zorgt dat toekomstige bewoners meer invloed hebben op de ontwikkeling van de eigen woning. Maar ook co-­housing, co-­living en kangoeroewoningen. We zien dit als een mogelijk­heid om doorstroming en stedelijke vernieuwing te bevorderen. En het levert ook gewoon meer woonruimte op en dat hebben we zo hard nodig.

Huren

Voor wie liever een huis huurt moeten er ook meer opties komen. Dat kan binnen de particuliere en soci­ale woningsector. Wat ons betreft zijn sociale huur­ woningen er alleen voor de mensen die ze echt nodig hebben. Tevens zetten we ons in om in ieder geval een deel van onze sociale huurwoningen te behouden voor onze eigen inwoners of mensen die sociaal of economisch gebonden zijn aan onze gemeente. Vooral voor onze ouderen vinden we het belangrijk dat ze kunnen wonen in hun vertrouwde omgeving in de buurt van hun kinderen en kleinkinderen.

Landelijk beleid

Het onderwerp ‘Wonen’ is een beleidsterrein waar we lokaal afhankelijk zijn van landelijk beleid. De nieuwe regering maakt een speerpunt van het realiseren van meer woningen in heel Nederland. Als lokale VVD volgen we deze ontwikkelingen. En waar zich de kans voordoet om landelijke plannen direct te vertalen naar lokaal initiatief pakken wij dit direct op, zoals we dat ook de afgelopen jaren hebben gedaan.