Burgerparticipatie

Onze gemeente heeft de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan burgerparticipatie. In de verschillende dorpen zijn inwoners actief aan het meedenken over hun toekomst. Er gaat veel goed, veel kan nog beter.

ACTIEPUNTEN:

  • We informeren inwoners over wat men kan en mag verwachten van burger- participatie
  • We geven inwoners handvatten waarmee ze een goede start maken met burgerparticipatie
  • We passen gemeentelijke regels en werkwijzen aan om goed samen te werken met inwoners
  • We creëren een bereikbare en dienstbare gemeentelijke organisatie van en voor onze inwoners

VVD Cranendonck vindt dat inwoners beter geïnformeerd moeten worden over wat ze van de gemeente kunnen verwachten op het gebied van burgerparticipatie. Ook zien wij en vinden wij dat niet ieder onderwerp, iedere vraag of ieder initiatief geschikt is voor (vergaande) burgerparticipatie.

Handvatten en begrip

We willen inwoners handvatten aanreiken waarmee ze een goede start kunnen maken met participeren. Daarbij hoort ook een gezond realisme als het gaat om investeringen in tijd en geld. Dat is een opgave voor de politiek, de gemeente en inwoners. Als dit niet gebeurt zal energie en enthousiasme omslaan in frustratie en weerstand. Dat wil de lokale VVD voorkomen.

Het samenwerken met onze inwoners en daarmee open staan voor burgerinitiatieven is voor VVD Cranendonck belangrijk, maar de gemeente heeft ook enkele formele verant­woordelijkheden die tegelijkertijd ingevuld moeten worden. Ook daarvoor moet begrip zijn van inwoners.

Om de juiste balans te vinden passen we bepaalde regels en werkwijzen aan, zodat de gemeentelijke organisatie de mogelijkheden en middelen krijgt die noodzakelijk zijn om goed samen te werken met inwoners.

Hoe ziet VVD Cranendonck het concreet?

Een voorbeeld: de straat is eigendom van de gemeente, maar er wonen ook mensen in die straat. De gemeente legt vast welke functie de straat heeft en realiseert de straat vol­ gens wet­ en regelgeving. Indien omwonenden dat willen, kunnen zij samen binnen bepaalde parameters de inrichting en aankleding bepalen (zoals bankjes, bomen, uitstraling, etcetera). Zo ontstaat er verbinding met en eigenaarschap van de bewoners in de straat samen met de gemeente. Het voorbeeld is eenvoudig, maar burgerparticipatie moet ook eenvoudig zijn. Als we samen op deze wijze met burger­ participatie omgaan, zetten we een belangrijke stap: gemeente en inwoners hand­-in­-hand.

Een gemeente is er voor inwoners

Wat zeker ook moet verbeteren, is de bereikbaarheid en dienstbaarheid van de gemeentelijke organisatie. Er zijn veel signalen van inwoners en ondernemers dat de gemeente niet of te laat reageert op e­mails, slecht bereikbaar is per telefoon en dat de dienstverlening onvoldoende is. Als samenwer­king tussen inwoners en gemeente het doel is, moet ook de gemeente bereikbaar en toegankelijk zijn. Daarom wil VVD Cranendonck dat er in de agenda van het college en in die van de ambtelijke organisatie tijd is om gesprekken met onze inwoners en ondernemers te voeren. Zo wordt de gemeente toegankelijker, is er meer voeling met inwoners en zal ook burgerparticipatie op een hoger niveau komen.