Duurzaamheid

Duurzaamheid is een thema dat ons bezighoudt, ook in Cranendonck. Het bepaalt onze discussies over oplossingen en haalbaarheid, die internationaal, nationaal en regionaal gevoerd worden.

ACTIEPUNTEN:

  • We stimuleren innovaties die duurzaamheid en circulariteit bevorderen
  • We bouwen duurzaam
  • We meten de resultaten en ondersteunen concrete oplossingen
  • We zijn lerend, als beslissingen uit het verleden anders moeten, regelen we dat
  • We zorgen voor de betaalbaarheid van duurzaamheid voor inwoners en ondernemers en leveren maatwerk

De lokale VVD wil deze discussie vooral vertalen naar de gevolgen voor onze inwoners en ondernemers. Wij zien de verandering naar een duurzame wereld als een verantwoorde­lijkheid van ons allemaal. Het is belangrijk dat we uitgaan van het nu, want nu kunnen we de juiste stappen maken voor de toekomst.

Realisme staat voorop!

Het uitgangspunt hierbij is realisme: wat is haalbaar en betaalbaar? We willen namelijk op een prettige manier, bij voorkeur zonder extra kosten, ons leven blijven leven.

We weten nog niet wat de verduurzaming precies betekent en inhoudt. We volgen de ontwikkelingen op de voet en waar mogelijk maken we deze leidend wanneer ze passen bij Cranendonck. Een duurzame toekomst bete­kent namelijk ook dat we op maatschappelijk, economisch en financieel gebied de juiste beslissingen nemen.

Wij stimuleren innovaties die duurzaamheid en circulariteit bevorderen. Nieuw­ of verbouw­ initiatieven realiseren we in Cranendonck langs de meetlat van duurzaamheid. Hoewel dit inspanning vergt, moeten besluiten genomen worden op basis van het realistische standpunt dat resultaten meetbaar en voor de lange termijn zinvol zijn.

Dynamisch proces

Duurzaamheidsdoelstellingen zijn vaak ongrijpbaar ambitieus. Daarom moeten deze versterkt worden met concrete oplossingen. Als er gaande­ weg het proces andere mogelijkheden voorhanden zijn die beter, slim­ mer of goedkoper zijn, kan en moet er afgeweken worden van eerdere inzichten en besluiten. We werken efficiënt en realiseren samen; met inwoners, collega-­gemeenten en ondernemers. We conformeren ons aan de afspraken gemaakt met en voor regionale akkoorden als de Regionale Energie Strategie (RES).

Op het gebied van windmolens is VVD Cranendonck duidelijk: voor windmolens is in Cranendonck simpelweg geen ruimte.

Betaalbaarheid

Iedereen is zich bewust van de noodzaak om te verduurzamen. Toch dient bij het uitvoeren van plannen voortdurend getoetst worden wat de gevolgen zijn voor de Cranendonckers. Met name de gevolgen voor ons inkomen en de bedrijfszekerheid en ondernemerskracht van onze ondernemers.

Lokale zorgen

In Cranendonck zijn de afgelopen periode belangrijke beslissingen genomen richting duurzaamheid. Zo is er een warmtevisie ontwikkeld. Hierin staan zaken als het ontkoppelen van aardgas in bepaalde woon­ wijken. Vooral voor particuliere huizenbezitters levert dit veel vragen en soms zelfs zorgen op. Het moet wel betaalbaar blijven. Wij waken ervoor dat inwoners niet met kosten geconfronteerd worden die ze niet kunnen betalen.

In Cranendonck zorgen we voor andere oplossingen in samenspraak met onze regionale partners. Op het gebied van zonnepanelen zijn wij van mening dat we daken van huizen en bedrijfsgebouwen verkiezen boven (landbouw)gronden.

Besluiten mogen breed en voor iedereen geldend ingestoken worden, maar om knellende situaties op te lossen moet individueel maatwerk de norm zijn. Een goede communicatie en samenwerking met onze inwoners vergemakkelijkt het gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor een duurzame toekomst.