Herindeling

Gemeentelijke herindeling; een onderwerp dat voor veel inwoners van Cranendonck ongrijpbaar is. De discussie rondom de herindeling loopt al lang en deze is niet ontstaan uit luxe. De opvatting dat we ons straks moeten laten ‘(be)sturen door de buren’ geeft weerstand. De meerwaarde van herindelen moet klip en klaar zijn, maar vooralsnog roept het veel vraagtekens op.

ACTIEPUNTEN:

  • We beantwoorden de vraag: ‘Wat hebben de inwoners van Cranendonck aan een herindeling?’
  • We knokken voor het behoud van de eigenheid van de dorpen

Er wordt tegenwoordig steeds meer van een gemeente gevraagd. Of het nu gaat om directe vragen (voor een bouwplan of een zorgvraag), het aanvragen van een paspoort of zaken die de gemeente in het algemeen voor haar inwoners verzorgt, zoals het openbare groen of goede wegen. Dit is niet altijd even efficiënt waardoor de kwaliteit van de service of dienst in het geding komt.

Samenwerkingsverbanden in de regio

De gemeente Cranendonck werkt veel samen in de regio. Zo’n 20% van de gemeentelijke begroting wordt besteed binnen samenwerkingsverbanden. Het meest in het oog springende samenwerkingsverband is de A2­-samenwerking. Hierin werken drie gemeentes (Cranendonck, Heeze­-Leende en Valkenswaard) intensief samen om verschillende taken uit te voeren, zoals belastingheffing, sociale uitkeringsadministratie, ICT en personele zaken. De vraag die de komende jaren voorligt is simpel: is deze samenwerking voldoende of moet er een volgende stap gezet worden richting een bestuurlijke fusie van deze drie gemeenten?

Belang van de inwoners

Jouw lokale VVD benadert een gemeentelijke her­ indeling vanuit de vraag: ‘Herindeling, wat hebben onze inwoners eraan?’ En wat heeft een inwoner van Cranendonck nodig van de gemeente? Uiteraard is je paspoort, bouwplan of zorgvraag belangrijk. Maar belangrijker is wat de gemeente doet voor een goede leefomgeving, het behoud van het karakter en de eigenheid van een dorpskern of het verzorgen van goede sportvoorzieningen. Wat gebeurt daarmee als we van de ene op de andere dag een grote gemeente worden die van zes naar dertien kernen groeit, en meer dan 65.000 inwoners heeft in plaats van 21.500?

Garantie dat kernen en voorzieningen behouden blijven

Het is belangrijk dat de kwaliteit van de gemeen­telijke dienstverlening goed is, maar VVD Cranendonck wil voorkomen dat de gemeente te ver van inwoners af komt te staan. Voordat er een volgende stap in de herindeling en samenwerking gezet wordt, moet de balans goed zijn en willen wij de garantie dat al onze voorzieningen in de dorpen behouden blijven.

Gelijkheid tussen gemeenten

VVD Cranendonck heeft dit standpunt ook vier jaar geleden al in haar verkiezingsprogramma opgenomen en dat is niet veranderd. En als extra randvoorwaarde stellen we dat een herindeling alleen kan plaatsvinden op basis van gelijkwaardigheid tussen gemeenten. Of maken we de keuze om zelfstandig te blijven?